RECEPTEK

HOZZÁVALÓK:

  • 35 dkg liszt

  • 15 dkg vaj

  • 1 tk sütőpor

  • 10 dkg porcukor

  • 1 csipet só

  • 2 db tojás

  • 1 citromból nyert citromhéj

  • 1 dl narancslé

  • 25 dkg lekvár/ dzsem

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A lisztet a vajjal és a sütőporral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a pici sót, 1 tojást, a reszelt citromhéjat, és annyi narancslevet (frissen facsartat lehetőség szerint), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.

  2. Kb. fél órát pihentetjük hűtőszekrényben.

  3. Ha kipihente magát, lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A köröket 3 oldalról összecsippentve behajtjuk, és a sarkokat összenyomjuk.

  4. Az így képződött mélyedésekbe 1-1 kávéskanál lekvárt rakunk.

  5. A felhajtott táskaoldalakat bekenjük a felvert másik tojással, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

SAJTTAL TÖLTÖTT HÁROMSZÖGEK

A háromszög alakú ételek gyakoriak a hagyományos purimi ételeknél, ezzel szimbolizálva a kalapot, amelyet Hámán, a történet gonosztevője visel.

HOZZÁVALÓK:

  • 3 evőkanál olívaolaj

  • 1 hagyma, apróra vágva

  • 1 csomag fagyasztott apróra vágott spenót, melyet felolvasztunk, lecsöpögtetünk és megszárítunk

  • 1 teáskanál só

  • 1 csomag feta sajt, morzsolva

  • ½ csésze túró

  • 1 tojás, felverve

  • 1 csomag rétestészta lap

  • 1 csésze sózatlan vaj, melyet megolvasztunk

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Melegítsük az olívaolajat egy közepes serpenyőben közepes lángon.

  2. Lassan rakjuk bele a hagymát, és dinszteljük meg, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig.

  3. Keverjük össze a spenótot és a sót. Adjuk hozzá a feta sajtot, a túrót és a tojást. Alacsony lángon pároljuk és keverjük, amíg be nem sűrűsödik, kb. 5-10 percig.

  4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

  5. Tekerjük ki a rétestészta lapokat egyenként, sík felületen. Kenjük meg sózatlan vajjal, majd körülbelül 12 centis széles csíkokra vágjuk.

  6. Helyezzünk 1 evőkanál hagymát, spenótot és feta keveréket az egyes tésztacsíkok egyik végébe.

  7. Hajtsuk a csík végét a töltelékre úgy, hogy háromszöget képezzen. Hajtsuk tovább háromszögben a csíkot, amíg egy kicsi, háromszög alakú töltött tészta nem marad.

  8. Kenjük meg sózatlan vajjal. Ismételjük meg a fennmaradó filótésztával.

  9. A 200 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kreplách

CHANA DEUTSCH RECEPTJE

HOZZÁVALÓK:

a tésztához:

  • 1 ¾ pohár liszt

  • 2 tojás

  • ½ kk. só

  • 3 ek. olaj

a töltelékhez:

  • 1 fej hagyma

  • 2 ek. olaj

  • 1,5 pohár darált hús (csirke vagy marha)

  • 1 kk. só, csipetnyi bors

  • 1 tojás

  • 1 ek. zsemlemorzsa

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk.

  2. A töltelékhez a felaprított hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk. Ha kihűlt, belekeverjük a többi hozzávalót.

  3. A tésztából készített négyzetek közepébe egy-egy kanálnyi tölteléket teszünk, a tészta sarkait összecsippentjük, és a keletkezett zsebecskék széleit benedvesített ujjunkkal összezárjuk.

  4. Forró, sós vízben főzzük ki a krepláchokat, és hús- vagy zöldséglevesben, levesbetétként tálaljuk.