HÁMÁNTÁSKA
HOZZÁVALÓK:
35 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tk sütőpor
10 dkg porcukor
1 csipet só
2 db tojás
1 citromból nyert citromhéj
1 dl narancslé
25 dkg lekvár/ dzsem
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet a vajjal és a sütőporral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a pici sót, 1 tojást, a reszelt citromhéjat, és annyi narancslevet (frissen facsartat lehetőség szerint), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Kb. fél órát pihentetjük hűtőszekrényben.
Ha kipihente magát, lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A köröket 3 oldalról összecsippentve behajtjuk, és a sarkokat összenyomjuk.
Az így képződött mélyedésekbe 1-1 kávéskanál lekvárt rakunk.
A felhajtott táskaoldalakat bekenjük a felvert másik tojással, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
SAJTTAL TÖLTÖTT HÁROMSZÖGEK
A háromszög alakú ételek gyakoriak a hagyományos purimi ételeknél, ezzel szimbolizálva a kalapot, amelyet Hámán, a történet gonosztevője visel.
HOZZÁVALÓK:
3 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, apróra vágva
1 csomag fagyasztott apróra vágott spenót, melyet felolvasztunk, lecsöpögtetünk és megszárítunk
1 teáskanál só
1 csomag feta sajt, morzsolva
½ csésze túró
1 tojás, felverve
1 csomag rétestészta lap
1 csésze sózatlan vaj, melyet megolvasztunk
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsük az olívaolajat egy közepes serpenyőben közepes lángon.
Lassan rakjuk bele a hagymát, és dinszteljük meg, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig.
Keverjük össze a spenótot és a sót. Adjuk hozzá a feta sajtot, a túrót és a tojást. Alacsony lángon pároljuk és keverjük, amíg be nem sűrűsödik, kb. 5-10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tekerjük ki a rétestészta lapokat egyenként, sík felületen. Kenjük meg sózatlan vajjal, majd körülbelül 12 centis széles csíkokra vágjuk.
Helyezzünk 1 evőkanál hagymát, spenótot és feta keveréket az egyes tésztacsíkok egyik végébe.
Hajtsuk a csík végét a töltelékre úgy, hogy háromszöget képezzen. Hajtsuk tovább háromszögben a csíkot, amíg egy kicsi, háromszög alakú töltött tészta nem marad.
Kenjük meg sózatlan vajjal. Ismételjük meg a fennmaradó filótésztával.
A 200 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kreplách
CHANA DEUTSCH RECEPTJEHOZZÁVALÓK:
a tésztához:
1 ¾ pohár liszt
2 tojás
½ kk. só
3 ek. olaj
a töltelékhez:
1 fej hagyma
2 ek. olaj
1,5 pohár darált hús (csirke vagy marha)
1 kk. só, csipetnyi bors
1 tojás
1 ek. zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS:
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk.
A töltelékhez a felaprított hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk. Ha kihűlt, belekeverjük a többi hozzávalót.
A tésztából készített négyzetek közepébe egy-egy kanálnyi tölteléket teszünk, a tészta sarkait összecsippentjük, és a keletkezett zsebecskék széleit benedvesített ujjunkkal összezárjuk.
Forró, sós vízben főzzük ki a krepláchokat, és hús- vagy zöldséglevesben, levesbetétként tálaljuk.