ESZTER KÖNYVE

Eszter könyve

Ahasvéros király, Perzsia, 127 tartomány uralkodója hatalmas pompás lakomát rendezett Susán városának palotájában. Folyt az ital, roskadoztak az asztalok a finomabbnál finomabb falatoktól. A király büszkélkedni akart felesége szépségével, ezért megkérte őt, hogy jelenjen meg a lakomán. Vásti királynő erre nem volt hajlandó, ezért a király száműzte őt.

Ekkortájt történt, hogy két bűnöző összeesküdött és meg akarta ölni a királyt. Mordeháj, a zsidó azonban szerencsére kihallgatta és jelentette, így a király megmenekült és a történetet beírták a Királyi Krónika könyvébe.

A most már magányos Ahasvéros király szépségversenyt hirdetett, mert remélte, hogy így megtalálhatja birodalma legszebb lányát, akit majd feleségül vesz. A versenyen részt vett Eszter is, Mordeháj szép unokahúga, aki zsidó lány volt. Mordeháj azt tanácsolta unokahúgának, hogy ne árulja el senkinek, hogy ő zsidó. A király végül őt választotta, így Eszter lett Perzsia királynéja.

Közben Hámán, a király minisztere, parancsba adta, hogy mindenkinek térdet kell hajtania előtte. A zsidó Mordeháj, Eszter nagybátyja, viszont nem volt hajlandó erre, ezért Hámán elhatározta, kiírtja az összes zsidót a birodalomban. Az erre kijelölt napot kockavetéssel határozta meg.

A Hámán által kijelölt nap egyre közeledett, a zsidókat már csak Eszter királyné tudta megmenteni. Az összes zsidó böjtölt a királynéért, mert aki hívatlanul lép be a király elé, azt ki is végezhetik.

Eközben a király nem tudott aludni és hogy elálmosodjon, felolvasták neki a Király Krónika könyvét, ami pont annál a résznél nyílt ki, ahol Mordeháj megmentette a király életét.

Áhásvéros megkérdezte az ott tébláboló Hámánt, hogy mivel jutalmazná meg egy olyan ember tetteit, akinek sokat köszönhet. Hámán azt hitte rá gondol a király, és a lehető legnagyobb jutalmat kérte: az illetőt a király lován, és az ő ruháiban vezessék körbe a városon. Nagy volt a meglepetése, mikor kiderült, hogy nem róla van szó, hanem az általa úgy utált Mordehájról.

A böjt végén Eszter végül a király elé járult, elmondta neki, hogy ő is zsidó, és mit tervel Hámán a népe ellen. Ahasvéros a királyi rendeletet nem vonhatta vissza, de megengedte a zsidóknak, hogy ellenálljanak. Végül a zsidók helyett a gonosz Hámán lógott a bitófán.

A zsidók megvédték magukat és ezt a napot, amin átfordult a szerencse az öröm és az ünnep napjává tették.