HÁMÁNTÁSKA
HOZZÁVALÓK:
35 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tk sütőpor
10 dkg porcukor
1 csipet só
2 db tojás
1 citromból nyert citromhéj
1 dl narancslé
25 dkg lekvár/ dzsem
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet a vajjal és a sütőporral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a pici sót, 1 tojást, a reszelt citromhéjat, és annyi narancslevet (frissen facsartat lehetőség szerint), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Kb. fél órát pihentetjük hűtőszekrényben.
Ha kipihente magát, lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A köröket 3 oldalról összecsippentve behajtjuk, és a sarkokat összenyomjuk.
Az így képződött mélyedésekbe 1-1 kávéskanál lekvárt rakunk.
A felhajtott táskaoldalakat bekenjük a felvert másik tojással, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
SAJTTAL TÖLTÖTT HÁROMSZÖGEK
A háromszög alakú ételek gyakoriak a hagyományos purimi ételeknél, ezzel szimbolizálva a kalapot, amelyet Hámán, a történet gonosztevője visel.
HOZZÁVALÓK:
3 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, apróra vágva
1 csomag fagyasztott apróra vágott spenót, melyet felolvasztunk, lecsöpögtetünk és megszárítunk
1 teáskanál só
1 csomag feta sajt, morzsolva
½ csésze túró
1 tojás, felverve
1 csomag rétestészta lap
1 csésze sózatlan vaj, melyet megolvasztunk
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsük az olívaolajat egy közepes serpenyőben közepes lángon. Lassan rakjuk bele a hagymát, és dinszteljük meg, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig.
Keverjük össze a spenótot és a sót. Adjuk hozzá a feta sajtot, a túrót és a tojást. Alacsony lángon pároljuk és keverjük, amíg be nem sűrűsödik, kb. 5-10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tekerjük ki a rétestészta lapokat egyenként, sík felületen. Kenjük meg sózatlan vajjal, majd körülbelül 12 centis széles csíkokra vágjuk.
Helyezzünk 1 evőkanál hagymát, spenótot és feta keveréket az egyes tésztacsíkok egyik végébe.
Hajtsuk a csík végét a töltelékre úgy, hogy háromszöget képezzen. Hajtsuk tovább háromszögben a csíkot, amíg egy kicsi, háromszög alakú töltött tészta nem marad.
Kenjük meg sózatlan vajjal. Ismételjük meg a fennmaradó filótésztával.
A 200 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kreplách
CHANA DEUTSCH RECEPTJEHOZZÁVALÓK:
a tésztához:
1 ¾ pohár liszt
2 tojás
½ kk. só
3 ek. olaj
a töltelékhez:
1 fej hagyma
2 ek. olaj
1,5 pohár darált hús (csirke vagy marha)
1 kk. só, csipetnyi bors
1 tojás
1 ek. zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS:
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk.
A töltelékhez a felaprított hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst, és megpirítjuk. Ha kihűlt, belekeverjük a többi hozzávalót.
A tésztából készített négyzetek közepébe egy-egy kanálnyi tölteléket teszünk, a tészta sarkait összecsippentjük, és a keletkezett zsebecskék széleit benedvesített ujjunkkal összezárjuk.
Forró, sós vízben főzzük ki a krepláchokat, és hús- vagy zöldséglevesben, levesbetétként tálaljuk.
Kindli
Fotó: vándorsólyomkisasszony
HOZZÁVALÓK:
Tészta:
50 dkg liszt
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
6 tojássárgája
1,5 dl fehérbor (édes)
Diótöltelékhez:
35 dkg darált dió
10 dkg cukor
3 dkg mazsola
1,5 dl fehérbor
Máktöltelékhez:
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl fehérbor
A kenéshez:
2 tojás
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával és a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz.
A diótöltelékhez a diót, a cukorral és a mazsolával egy tálba tesszük, amit a felforralt borral leforrázunk.
A máktölteléket is hasonlóképpen készíthetjük el.
A tésztát osszuk el 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Vékonyra, kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk ki és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk.
Mindegyik lapocska közepére tölteléket halmozunk, a jobb és bal oldalakat kicsit behajtjuk, majd a fenti oldalát lehajtjuk és feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy a hajtás mindenképpen alulra kerüljön.
A tetejüket két ujjal kicsit megcsipkedjük, majd bekenjük a felvert tojással.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és közepesnél erősebb lánggal (190°C) kb. 15-20 percig sütjük, de ne szárítsuk meg nagyon.
Klasszikus flódni
Forrás: Sreet Kitchen
HOZZÁVALÓK:
1 darab 20x25 cm-es tepsihez
A tésztához:
320 g liszt
120 g szoba-hőmérsékletű vaj
1 csipet só
40 g porcukor
5.5 g friss élesztő
2 tojássárgája
80 ml hideg víz
A máktöltelékhez:
190 g darált mák
100 g cukor
1 citrom reszelt héja
3 ek méz
10 g vaníliás cukor
100 ml víz
A diótöltelékhez
240 g darált dió
110 g cukor
100 ml víz
1 narancs reszelt héja
0.5 citrom reszelt héja
2 ek méz
Az almatöltelékhez
750 g alma
40 g mazsola
2 ek méz
1 mk őrölt fahéj
90 ml fehérbor
3 ek zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
0.5 citrom reszelt héja
A szilvatöltelékhez
450 g sűrű szilvalekvár
A kenéshez
1 db tojás
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához minden alapanyagot összegyúrunk, bedagasztjuk, majd 5 egyenlő részre osztjuk, becsomagoljuk őket fóliába és berakjuk a hűtőbe.
A máktöltelék hozzávalóit egy lábosba rakjuk és kb. 7-8 perc alatt összefőzzük, majd félrerakjuk hűlni.
A diótöltelék hozzávalóit is lábosba mérjük és összefőzzük.
A meghámozott almákat lereszeljük és a többi hozzávalóval együtt megpároljuk kb. 8 perc alatt épp csak annyira, hogy összeérjenek az ízek.
Kiveszünk egy tésztagombócot a hűtőből, kinyújtjuk a forma méreténél pár mm-rel nagyobbra, egy tepsi hátsó felére fektetjük, villával pár helyen megszurkáljuk és 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük, majd még 2 lapot kisütünk ugyanígy. Ezek kerülnek majd a nedves töltelékek közé, így nem fognak szétázni.
A maradék 2 tésztagombócot is kinyújtjuk. A formát picit kilisztezzük, belefektetünk egy nyers tésztalapot, megszurkáljuk egy villával, erre egyenletesen rásimítjuk a máktölteléket, erre jön egy kisült lap, majd a diótöltelék, újabb megsült lap, szilvalekvár, a harmadik megsült lap után már csak az almatöltelék marad hátra, végül az egészet lezárjuk a maradék nyers tésztával.
Megszurkáljuk villával pár helyen a tésztát, lekenjük enyhén felvert tojással és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a flódnit, és erősek leszünk, mert másnapig várni kell a szeleteléssel és kóstolással!